Begrijpend lezen

Wat is leesplezier?

Het is heel belangrijk om plezier te hebben tijdens het lezen. Dit wordt leesplezier genoemd. Als je plezier hebt in lezen, lees je vaker. Hoe vaker je leest, hoe beter je gaat lezen.
Denk maar eens aan het bakken van pannenkoeken. In het begin is dit misschien nog lastig en weet je nog niet helemaal hoe het moet. Hoe vaker je dit zelf doet, hoe makkelijker het zal gaan. Dit is met lezen ook zo. Hoe vaker je leest, hoe makkelijker, sneller en beter het zal gaan. Hierdoor ga je een verhaal beter begrijpen.

begrijpend lezen, leesplezier, leesplezier vergroten

Leesplezier is belangrijk voor alle vakken op school. Als je een tekst van bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis moet lezen, gaat dit makkelijker en sneller als je plezier hebt in het lezen. En ken je die lastige verhaalsommen bij het vak rekenen? Als je het leuk vindt om te lezen, kun je een som sneller en beter maken omdat je hem begrijpt, toch? Kijk maar eens naar de volgende som. Deze som maak je sneller als je snapt wat er in het verhaal staat. En als je het leuk vindt om te lezen, zul je het verhaal beter en sneller begrijpen!

Verhaalsom

De televisietoren van Berlijn is 328 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad.Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitzichtplatform. Bij goed weer kun je tot 40 kilometer ver kijken.

Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant. Bijzonder aan dit restaurant is dat het in een half uur geheel ronddraait.

Om in het restaurant te komen, ga je met de lift. De lift doet er 40 seconden over om van boven naar beneden te gaan.

 

Wat is het verschil in km tussen de top van de televisietoren en het uitzichtplatform?

 

A) 0,203 km
B) 0,125 m
C) 125 dm
D) 0,125 km

 

Wat is het juiste antwoord?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om plezier te hebben en te houden in het lezen.

  • Kies een leuk onderwerp
  • Kies voor een boekenserie
  • Lees samen
  • Lees iemand voor of laat je voorlezen
  • Ga eens naar de bibliotheek