Begrijpend lezen

Lees samen

Soms vind je het misschien heel fijn om alleen te zijn en lekker te lezen, maar het kan ook zijn dat je het helemaal niet leuk vindt om alleen te lezen. Als je het niet leuk vindt om alleen te lezen, kun je ook samen met iemand lezen. Lees samen met je vader, moeder, opa, oma, buurvrouw, vriend(in) en ga zo maar door. Er is vast wel iemand in de buurt die het leuk vindt om met jou te lezen, dus maak daar gebruik van.

Als je samen leest, kun je ook praten over het boek dat je allebei hebt gelezen. Je kunt ook allebei een recensie over het boek schrijven en deze met elkaar gaan vergelijken. Zo lees je van elkaar wat jullie van het boek vonden. 

Wat vond jij grappig of spannend? En wat vond de ander grappig of spannend?Als je een boek leest met een open eind, kun je samen een afloop van het boek bedenken. Je kunt ook met z'n tweeën een leuke tekening maken over het boek of je kijkt de verfilming van het boek! Allemaal leuke dingen die je samen kunt doen als je samen het boek hebt gelezen. Hier wordt het lezen nog leuker van.


Je kunt het lezen ook gezellig maken. Zoek een plekje op waar je lekker kunt zitten of liggen. Pak er een lekker kopje thee en een koekje bij. Maak het zo plezierig mogelijk voor jullie allebei. Hoe plezieriger je het maakt, hoe meer plezier jullie hebben in het lezen.