Begrijpend lezen

Lees iemand voor of laat je voorlezen

Vind je het niet leuk om zelf te lezen, maar wel om voor iemand anders te lezen?

Lees dan iemand voor! Misschien heb je wel een broer(tje), zus(je), vader, moeder, opa, oma of iemand anders die het leuk vindt om naar je te luisteren.

Als je voorleest, lees je hardop voor iemand anders. Door iemand voor te lezen, leer je hoe je in een mooi tempo kunt lezen. Ook leer je omgaan met leestekens. Je leert bijvoorbeeld hoe je een zin met een komma, dubbele punt, vraagteken of uitroepteken mooi kunt lezen.

Leestekens lezen

Er wordt een vraag gesteld: Weet jij hoe je deze zin moet lezen?

Gebiedende wijs: Lees deze zin!

Citaat: Mama zei: 'Kom, we gaan dit boek lezen.'

Begrijpend luisteren
Als je het lastig vindt om iemand voor te lezen, kun je ook aan iemand vragen of hij jou wil voorlezen.
Als iemand jou voorleest, luister je naar het verhaal dat een ander hardop leest. Door goed naar het verhaal te luisteren, leer je begrijpend luisteren

Je kunt het voorlezen ook gezellig maken. Allereerst moeten jullie een boek kiezen dat jullie allebei leuk vinden. Als jullie allebei van dierenboeken houden, kies dan een boek met het onderwerp dieren. Als jullie allebei van avonturen houden, kies dan een boek met het onderwerp spanning en avontuur. Als jullie een boek hebben gekozen, overleg dan wat jullie fijn vinden tijdens het lezen. 


Vinden jullie het fijn om op de bank te liggen of zitten? 
Zoek dan een lekker plekje op de bank!

Vinden jullie het fijn om op een paar kussens op de grond te liggen?
Leg dan een paar kussens op de grond en ga hier lekker liggen. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekjes in huis waar je kunt lezen, maar het is vooral heel belangrijk dat jullie een plek kiezen die jullie allebei fijn vinden.

Misschien kun je ook nog zorgen voor een glaasje drinken met een koekje of een stukje fruit?

Het is vooral belangrijk dat jullie op een lekkere, rustige plek zijn. Als het lekker rustig en stil is, kun je je goed concentreren op het verhaal. Zo kun je op je allermooist voorlezen, of je kunt heel erg goed naar het verhaal luisteren.