Begrijpend lezen

Ga naar de bibliotheek

Als je niet weet welke boeken je leuk vindt en als je het moeilijk vindt om een boek te kiezen, kun je eens een kijkje nemen in de bibliotheek. In de bibliotheek zijn heel veel soorten boeken te vinden. Er zijn niet alleen leesboeken te vinden, maar ook luisterboeken, prentenboeken, stripverhalen en E-books.

Door te kijken tussen al deze verschillende boeken, kom je misschien wel boeken tegen die gaan over onderwerpen die je nog helemaal niet kent. Omdat er heel veel boeken in de bibliotheek te vinden zijn, zit er altijd wel een boek bij dat je nog niet kent. Daarom is de bibliotheek ook zo leuk! Je kunt steeds nieuwe boeken lezen en je kunt nieuwe onderwerpen leren kennen. Je hoeft natuurlijk niet altijd een leesboek te lezen. Je kunt ook eens een stripverhaal of een E-book lezen.

Doordat je het leesboek soms verwisselt voor bijvoorbeeld een stripboek, maak je het lezen afwisselend en zo houd je meer plezier in het lezen. Ook is er in de bibliotheek een ruimte om te lezen. Hier kun je samen met anderen boeken lezen en over boeken praten. Dit is natuurlijk ook heel erg leuk. Als er mensen zijn die dezelfde boeken als jou hebben gelezen, kun je over deze boeken praten. 
 

Junior Einstein, lezen, boeken, bieb, leesvaardigheid, leesplezier


In de bibliotheek kun je boeken lezen, maar je kunt ook nog heel veel andere dingen doen. Je kunt ook:

  • kranten en tijdschriften lezen,
  • cursussen en activiteiten volgen,
  • nieuwe mensen ontmoeten,
  • leren, studeren en werken.


Kranten en tijdschriften
Wil je op de hoogte blijven van dat wat er in het land en de wereld gebeurt?
De bibliotheek heeft verschillende soorten kranten, waarin je het actuele nieuws kunt lezen.

Vind je het leuk of ontspannend om in een tijdschrift te lezen?
In de bibliotheek zijn verschillende tijdschriften te vinden. Voor mensen van iedere leeftijd is er wel een tijdschrift te vinden. 

Cursussen en activiteiten
In de bibliotheek zijn veel cursussen en activiteiten te vinden. Soms zijn er bijvoorbeeld cursussen waarbij je leert programmeren. Een professional komt dan naar de bibliotheek om jou verschillende dingen te leren. Soms komen er schrijvers naar de bibliotheek om uit hun boek voor te lezen. Dit worden ook wel voorleesuurtjes genoemd. Er zijn dus niet alleen boeken, tijdschriften en kranten te vinden in de bibliotheek, er is ook erg veel te doen.

Ontmoeten
Omdat er zoveel te doen is in de bibliotheek, ben je natuurlijk nooit helemaal alleen. Er zijn altijd mensen in de bibliotheek te vinden. Kinderen, volwassenen, bejaarden enzovoort. Er is dus altijd wel iemand van jouw leeftijd te vinden. Samen kun je over boeken praten, of je kunt samen een boek lezen. 
 

leesplezier_ga_naar_de_bieb.png

Leren, studeren en werken
Sommige mensen vinden het fijn om in de bibliotheek te leren, te studeren of te werken. Dit komt omdat de bibliotheek veel boeken heeft waar belangrijke informatie instaat. Ook heeft de bibliotheek speciale werk- en stilteplekken. Hier kunnen mensen in alle stilte werken of leren. De bibliotheek heeft gratis internet. Je kunt dan werken op een computer die in de bibliotheek staat, maar je kunt ook je eigen laptop meenemen om op te werken. 

Zoals je ziet, zijn er naast lezen nog veel meer dingen in de bibliotheek te doen. Als je het niet leuk vindt om alleen maar te lezen in de bibliotheek, kun je misschien eens naar de bibliotheek gaan om mee te doen aan een activiteit. Misschien leer je dan wel nieuwe mensen kennen en je houd afwisseling in je bezoekjes aan de bibliotheek. Zo blijf je met plezier naar de bibliotheek gaan!