Begrijpend lezen

Kies een leuk onderwerp

Elk boek heeft een onderwerp. Het onderwerp van een boek geeft aan waar het boek over gaat. Er zijn bijvoorbeeld boeken die reisverhalen, sport of familie als onderwerp hebben. Ook zijn er boeken die gaan over dieren, oorlog of magie. Er zijn heel veel verschillende onderwerpen, wel meer dan 50! Omdat er zoveel verschillende onderwerpen zijn, zitten er vast wel onderwerpen bij die je leuk vindt en die je minder leuk vindt.

Als je een boek leest dat gaat over een onderwerp dat je zelf leuk vindt, zul je met meer plezier lezen. Het is dus heel belangrijk om een boek uit te kiezen dat gaat over een onderwerp dat jij leuk vindt.

Houd je van voetbal?
Kies dan een boek uit dat gaat over voetbal.

Begrijpend lezen, kies een leuk onderwerp, motiveren

Houd je van spannende of enge boeken?
Kies dan ook een boek uit dat spannend of eng is. Dit kan bijvoorbeeld een boek zijn met het onderwerp spanning en avontuur.

Begrijpend lezen, kies een leuk onderwerp, motiveren

Als je het onderwerp van het boek zelf interessant vindt, begrijp je het verhaal ook beter. Als je het onderwerp van een boek leuk en interessant vindt, lees je het boek vaak sneller uit dan een boek waarvan je het onderwerp niet zo leuk vindt. Dit is ook logisch, want als je het onderwerp van het boek leuk vindt, zul je het taalgebruik ook beter begrijpen.