Begrijpend lezen

Kies voor een boekenserie

Naast de gewone boeken, bestaan er ook boekenseries. Een boekenserie bestaat uit een aantal boeken die bij elkaar horen. Deze boeken volgen elkaar op en worden ook wel delen genoemd. Het allereerste boek uit de serie wordt deel één genoemd. Het boek dat daarna komt, wordt deel twee genoemd. Zo gaat de serie verder. Een boekenserie kan bestaan uit twee delen, maar ook uit tien delen. Dit is bij elke serie verschillend. De schrijver van een boekenserie beslist uit hoeveel delen een serie bestaat. Een boekenserie is altijd geschreven door dezelfde schrijver.

Junior Einstein, begrijpend lezen, leesplezier, leuk onderwerp, onderwerp

De schrijver kan een boekenserie schrijven die gaat over dezelfde hoofdpersoon die in elk deel iets anders meemaakt. Dan is elk deel van de serie een boek met een ander verhaal, maar wel met dezelfde hoofdpersoon. Een voorbeeld van zo'n boekenserie is Het leven van een loser. In deze boekenserie is Bram Botermans in elk deel de hoofdpersoon. In elk deel van de serie maakt hij weer iets anders mee.

Ook kan de schrijver een boekenserie schrijven, waarbij elk deel een open eind heeft. In dat geval gaat het verhaal uit deel één verder in deel twee. Het verhaal uit deel twee gaat weer verder in deel drie en zo verder. 

Junior Einstein, begrijpend lezen, leesplezier, boekenserie, serie,

Vind je een boek uit een boekenserie leuk?
De kans is groot dat je andere boeken die uit dezelfde serie komen ook leuk vindt. De meeste boeken uit dezelfde serie lijken op elkaar, omdat:

  • ze dezelfde schrijfstijl hebben,
  • elk deel uit de serie dezelfde hoofdpersoon heeft,
  • de verhalen uit de delen van de serie op elkaar lijken. 

Omdat de boeken uit dezelfde serie op elkaar lijken, vind je vaak niet maar één boek uit de boekenserie leuk, maar dan vind je ze allemaal leuk om te lezen. Omdat je het verhaal, de hoofdpersoon en/of de schrijfstijl van de serie leuk vindt, heb je meer plezier in het lezen!