Begrijpend lezen

Waarom een bezoek aan de bibliotheek?

Eén van de tips om je leesvaardigheid en je leesplezier te vergroten, is een bezoek aan de bieb brengen. Maar waarom is het nou zo belangrijk en leuk om een bezoek aan de bieb te brengen? Er zijn heel veel redenen om een bezoek te brengen aan de bieb, maar de vijf belangrijkste redenen zijn: 
 

  • boeken, boeken en nog meer boeken,
  • dkranten en tijdschriften,
  • cursussen en activiteiten,
  • ontmoeten,
  • leren, studeren en werken.

 

Junior Einstein, lezen, boeken, bieb, leesvaardigheid, leesplezier

 

Boeken, boeken en nog meer boeken
Over bijna alle onderwerpen is wel een boek geschreven.
Ben je op zoek naar een boek over dieren die leven in het werelddeel Afrika?
Deze boeken zijn te vinden in de bieb.
Ben je op zoek naar een kookboek waar recepten in staan voor allerlei lekkere gerechten?
Deze boeken zijn ook te vinden in de bieb.
Ben je op zoek naar een spannend, grappig of eng leesboek?
Ook dat is te vinden in de bieb! Neem maar eens een kijkje. Je zult je verbazen over welke boeken er in de bieb allemaal te vinden zijn!

Kranten en tijdschriften
Wil je op de hoogte blijven van dat wat er in het land en de wereld gebeurt?
De bieb heeft verschillende soorten kranten waarin je het nieuws kunt lezen.
Vind je het leuk of ontspannend om in een tijdschrift te lezen?
In de bieb zijn verschillende tijdschriften te vinden. Voor mensen van iedere leeftijd is er wel een tijdschrift te vinden. 

Cursussen en activiteiten
In de bieb zijn veel cursussen en activiteiten te vinden. Soms zijn er bijvoorbeeld cursussen waarbij je leert programmeren. Een professional komt dan naar de bieb om jou verschillende dingen te leren. Soms komen er schrijvers naar de bieb om uit hun boek voor te lezen. Dit worden ook wel voorleesuurtjes genoemd. Er zijn dus niet alleen boeken, tijdschriften en kranten te vinden in de bieb, er is ook erg veel te doen.

Ontmoeten
Omdat er zoveel te doen is in de bieb, ben je natuurlijk nooit de enige die daar is. Er zijn altijd mensen in de bieb te vinden. Kinderen, volwassenen, bejaarden enzovoort. Er is dus altijd wel iemand van jouw leeftijd te vinden. Samen kun je over boeken praten, of je kunt samen een boek lezen. 

Leren, studeren en werken
Sommige mensen vinden het fijn om in de bieb te leren, te studeren of te werken. Dit komt omdat de bieb veel boeken heeft waar belangrijke informatie instaat. Ook heeft de bieb speciale werk- en stilteplekken. Hier kunnen mensen in alle stilte werken of leren. De bieb heeft gratis internet. Je kunt dan werken op een computer die in de bieb staat, maar je kunt ook je eigen laptop meenemen om op te werken.