Begrijpend lezen

Chronologische tijdsvolgorde

Een tijdsvolgorde kan voorkomen in allerlei soorten teksten. Om de tijdsvolgorde in een tekst te kunnen herkennen, kunnen signaalwoorden helpen. Een tekst kan in chronologische volgorde worden verteld, maar ook in niet-chronologische volgorde.

Als een tekst in chronologische volgorde wordt verteld, wordt de tekst in de goede volgorde van tijd verteld. Er zijn geen terugblikken. De gebeurtenissen in een tekst zijn in dezelfde volgorde beschreven als waarin ze voorkomen of zijn voorgekomen.

Voorbeeld

junior einstein, begrijpend lezen, oefenen, tijdsvolgorde, chronologisch, leesdoelen

 

Jeroen is op vakantie geweest in Parijs. Eerst is hij met de auto naar het hotel gereden. Daarna heeft hij al zijn spullen uitgepakt en is hij de stad gaan bekijken. De eerste dag heeft hij musea bezocht, de tweede dag heeft hij gewinkeld en de derde dag heeft hij lekker door de stad gewandeld. Hij heeft een heerlijke vakantie gehad

In het voorbeeld is de tekst in chronologische volgorde verteld. De gebeurtenissen zijn in dezelfde volgorde beschreven als waarin ze zijn voorgekomen en er zitten geen terugblikken in de tekst.